fbpx

Te sem szereted, ha megmondják, hogy mire gondolj?

2024. május 13.
Ruben
Eredet | gondolatiság | kikapcsolódás | történet
Eredet | Eredet-olvasat

Gondoltál már arra, hogy az X-Men egy kőkemény társadalomkritika? Középiskolában – talán épp egy angolóra előtti szünetben (mert hát abból volt a legtöbb ugye) – néhány osztálytársammal ezt vitattuk meg. Mutánsok-kiközösítés-elszigetel(őd)és stb.

Sosem voltam nagy X-Men- vagy képregényrajongó, de a belőlük készült (rajz)filmeket szerettem. Meglepődve fedeztem fel például az egyik Batman-film kapcsán, hogy mennyire átgondolt filozófiai alapokra építik őket, amikor az egyik jelenetben azt ecsetelte az antagonista, hogy ketten (mármint Batman és ő) nem létezhetnek egymás nélkül. Ő azért létezik, mert Batman, és fordítva: ha Batman nem lenne, ő sem létezne. Tökéletesen leírja a világunk dualitását.

No persze minden történet annyira tud mély lenni, amennyire a befogadója. Ám akadnak olyan tényezők is, amelyek megkönnyíthetik a gondolati kalandozást, amitől a művek jobban tudnak támaszkodni a befogadó fantáziájára. Ilyen például, amikor nincs szöveg, hanem a többi színházi eszköz elvonatkoztatott kódrendszere érvényesül, mint például a mozgásé a táncjátékokban. Az ilyen előadások viszont, ha jól kidolgozott a történetük és a szimbólumrendszerük, közelebb vihetnek a világ megértéséhez. Már persze azokat, akik hajlandók kalandozni.

Izgalmas, igaz?

Neked mint nézőnek mi, előadók vagyunk a darab főszereplői. Nekünk előadóként viszont Te! Számunkra nem az az elsődleges, hogy mit akarunk mondani, vagyis hogy „mire gondolt a költő”, hanem az, hogy Te mit élsz át, miközben megnézed az előadásunkat. Ez is csak kommunikáció: ha sikerül átvinnünk érzelmeket és gondolatokat – még ha nem épp ugyanazokat is, de valami megváltozik Benned – az előadás folyamán, akkor létrejön a kapcsolat. És csupán ennyi a célunk. Mindegy, hogy neked az EREDET-ben a Vadleánnyal és a Lidérccel egy párkapcsolati társadalomkritika, vagy a Csodaszarvassal éppen az álmok hajhászása kerül a középpontba. A lényeg, hogy adjunk.

Mi nem fogjuk megmondani, hogy mire gondolj közben, csak inspirálni arra, hogy több legyél, miközben varázslatos zenei kísérettel és vérpezsdítő ritmusokkal és táncokkal misztikus helyekre utazunk az Erdőben.

Gyere, és találd meg Te is a saját Csodaszarvasod!

EREDET – Benned van. Fedezd fel!

Vedd meg a jegyed most, nehogy lemaradj: https://bit.ly/kosart-jegyek

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük