fbpx

Kulisszából kulisszába

2024. január 7.
Ruben
visszatekintés
A néptáncról | Eredet | Visszatekintés

Visszatekintés, és a 2024-es évünk néhány kulisszatitka

– Ha beszélnem kell, még mindig képes vagyok izgulni – mondtam Gyulának a takarásban a Zalai Táncegyüttes évzáró gálaműsorán, amikor már az utolsó produkció ment a színpadon, mielőtt én következtem, hogy röviden összefoglaljam eddigi 5 évemet az együttes élén.

– Komolyan? – nézett rám mosolyogva.

– Ha táncolnom vagy zenélnem kell, az nem probléma, de ha beszélnem, azon tudok izgulni – és tényleg így van, pedig 2023 bővelkedett ilyen kihívásokban is. A nyár végén például Áts Feriként ugrottam be A Pál utcai fiúkba a kápolnásnyéki Csajághy Laura Szabadtéri Színpadon, ami egy énekes-szöveges szerep (megint: a tánccal nem volt gond 😉 főleg, hogy én koreografáltam 😜), ám életemben először csináltam ilyet. De: bejött. 😊

Ez pedig most egy kicsit személyesebb – nem csak a Kósart.-hoz kötődő – poszt a Kósart. Blogon,

2023-ra vissza-, 24-re pedig előretekintendő. Viszont akár lehetne egy ötéves visszaemlékezés is a társulat eddigi működésére, hiszen a kezdeteket az első Laurával közös produkciónktól, a „Még mindig hallom, ahogy fütyürel” c. koreográfiától számoljuk, amit visszanézve még mindig meghat a vége. 😢
Érdekes is, hogy kicsit több mint 5 év után sikerült felállítanunk az első önálló, 70 perces táncszínházi előadásunkat, az EREDET-et, amelyet most már Budapestre viszünk, a Kőrösi Kulturális Központba. Amelyre jegyek most még, a bejegyzés írása közben, kaphatók.
Úgy tűnik, öt év kellett ahhoz, hogy elérjek oda, amiről már régóta beszélek: hogy színpadon a mai embert érintő kérdésekre adjuk meg a hagyomány válaszát. Erről szól az EREDET, amely útkeresés a rengeteg inger között, amely folyamatosan ér minket, illetve az idén bemutatott Kósart.–Zalai Táncegyüttes koprodukció, a Kalotaszeg Zrt. is, amely vegyíti a modernt a hagyományos – folklór – előadásmóddal.
Az EREDET nagy utat járt be idáig, és töretlenül menetel előre. 2023-ban több céges rendezvényen (többek közt a Naste Baunál vagy a Rheinmetallnál) adtuk elő részletét osztatlan sikerrel 🥳, és hatalmas öröm, hogy 2024-ben pedig már az egészet játsszuk. A Kalotaszeg Zrt. még csak most indul ezen az úton. 😉
Apropó: úton való elindulás? Év végén megnyitottuk a Kósart. Shopot 🤩, amellyel szintén hatalmas terveink vannak. Már most érkeznek a megrendelések, így az is kiderült, hogy eddigi kedvenc pulóveretek a #folkdancer. Kíváncsiak vagyunk, ahogy bővül a kínálat, hogyan alakul ez. 🤗 Elindult még 2023-ban ezen kívül a Fonó Klub Zalaegerszeg is felnőtt kezdő néptáncoktatással, ahova bármikor lehet csatlakozni. 😉 A próbákat szombatonként 18-20 óra között tartjuk a Keresztury VMK-ban, a Zalai Táncegyüttes próbatermében, és a környéken egyedüliként nem színpadra dolgozunk: célunk, hogy a résztvevők megtanuljanak táncolni – saját örömükre, kikapcsolódásukra.
És amelyik útnak eleje van, annak vége is: 2023-ban 18 éves történetében először a néptánc kategória indulója nyert a Zegasztár TV-s tehetségkutatóban: a Zalai Táncegyüttes Egyesített Utánpótlás Csoportja. Nem kevés munka vezetett idáig, és a győzelem ugyan a verseny vége, a csoport útján azonban csak egy állomás – folytatjuk tehetséggondozó és -kutató munkánkat, a megye első számú néptáncegyüttesének élén.
2023 elején Ádámmal neveztünk a „Mesterek és tanítványok” pályázatra Legényes a gáton c. videónkkal, ám az eredményről ez idáig nem kaptunk értesítést, viszont tervezünk még hasonló megmozdulásokat. 😉 Szintén az év elejéhez tartozik a Hevesi Sándor Színház Kőműves Kelemen c. produkciója, amely nemcsak azért érdekes, mert a koreográfiájáért feleltem, hanem a társulat 3 táncosa is szerepelt benne: Bolla Dávid, Nárai Dominik és Táncos Kristóf.
És röviden az út, ami idáig vezetett:
2018
Még mindig hallom, ahogy fütyürel
2019

Keresztútról jövék

  • Első műsorom a Zalai Táncegyüttesnél
2019

Por és hamu

  • Első évzáró gálaműsorom új bemutatója
2020

Hasonmások

  • Első koreografálásom a Kvártélyházban, ahol másodmagunkkal szerepeltünk is
2021

Tisztelet a hősöknek!

  • Formabontó videóklip nemzeti ünnepünk előtt tisztelegve
2021

A Pál utcai fiúk

  • Koreográfia és táncosok a Kvártélyház Szabadtéri Színháznak
2021

István, a király

  • Koreográfia és tánckar – a Keresztury VMK és Zalaegerszeg város produkciója
2021

Tündérfonat

  • Igaz mesék egy mezőségi fonóból – egyórás folklórműsor a Zalai Táncegyüttesnek
2022
Meseautó

  • Koreográfia a Kvártélyház Szabadtéri Színháznak
2022

Székelyek

  • Egyórás folklórműsor a Zalai Táncegyüttesnek
2023
Ájlávjú

  • Koreográfia a Kvártélyház Szabadtéri Színháznak

A többit pedig tudjátok.

Töltsük együtt 2024-et is! 🫶

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

NE MARADJ LE!

Légy az elsők között, akik értesülnek újdonságainkról!