fbpx

A keresés művészete

2024. január 17.
Ruben
Eredet | ihlet | keresés | tanulság | történet
Eredet | Eredet-olvasat

Avagy hogyan talál ránk az, amit keresünk

– Nem kellene ezt abbahagyni? – nézett rá a riporter a harmincas éveiben járó férfira. – Önnek van kétezer sikertelen kísérlete. Látszik, hogy ez nem fog menni.

– Uram, ön téved. – felelt a másik magabiztosan. – Nekem nincs egyetlen sikertelen kísérletem sem. Nekem van kétezer sikeres kizárásom.

Ez a párbeszéd egy interjú során zajlott le egy francia riporter és Thomas Alva Edison között, akinek körülbelül a tízezredik próbálkozás után sikerült megalkotnia az első működő szénszálas izzót.

Thomas Alva Edison egy villanykörtével

Amikor megjön az ihlet 🤩

Minden nézőpont kérdése, de az látszik, hogy a „kudarcaink” is – már ha kudarcként fogjuk fel egyáltalán, hiszen ugye lehetnek akár sikeres kizárások is – csak a célunkhoz visznek közelebb.

De miért pont a tízezredik kísérlet lett sikeres? Hiszen ráhibázhatott volna elsőre is, nem? – Általában elsőre nem látjuk meg ezeket a dolgokat, sőt, legtöbbször még sokadikra sem. Ilyenkor nem árt a hit, az elszántság, és ha szerencsénk van, egyszer csak megjön az ihlet: az isteni szikra, ami a legváratlanabb helyzetekben, a legváratlanabb helyekről érkezhet. (Sőt, ez akár egy valóságos szikra is lehet olyasvalaki közbenjárásával, aki képes látni azt, amit mi nem. 😉)

Táltos az Eredet c. előadásunkban

A nagyobb képet látni 👀

A táltosok például hidat képeznek az általunk ismert világ és a természetfeletti között – ők túllátnak az anyagon. Vajon egy ilyen ember segítene annak, aki nem találja, amit keres? Hiszen ő a nagyobb képet látja. De ezzel vajon tud segíteni?

Hunor rengeteg sikeres kizáráson 😜 jut túl a Csodaszarvas utáni kutatásban, mire találkozik a Táltossal, aki végül megszánja, és bevezeti őt egy másik dimenzióba az Eredet c. előadásunkban. Tőle jön az – isteni – szikra: tüzet gyújtanak, hogy megfeszülhessen fölötte a bőr a révüléshez használt dobon.

A tűzben aztán csodás látomásokat látnak. A lángok először virággá alakulnak, majd mintha madarak jelennének meg köztük. Ilyen illúziókon keresztül repülnek egy másik érzékelési síkra, ahol viszont nem csak a Csodaszarvassal találkozhatnak. Itt olyan lények is élnek, akik már-már feledésbe merültek: a Vadleány, a Lidérc és maga az Ördög.

Tűzjelenet az Eredet c. előadásunkban

A plusz ➕

Persze ahhoz, hogy Hunor kapcsolatba léphessen velük, az is kell, hogy fogékony legyen az érzékelésükre. Hiszen az is elképzelhető, hogy a Vadleány csak egy vadlúd, a Lidérc pedig csak egy kutya, aki véletlenül éppen akkor ugat, amikor harangoznak. (Hiszen a néphiedelem szerint ilyen alakokban is megjelenhetnek.)

Amikor valamit keresünk, sokszor ott az orrunk előtt, mégsem találjuk – fogékonynak is kell lennünk rá, és a legtöbbször ez a legnehezebb.

S Hunor ugyan megteszi ezt a lépést, a Csodaszarvassal mégsem találkozhat egykönnyen. Azt ki kell érdemelnie, ahhoz viszont a gonosz szellemeknek is lesz egy-két szava…

Tarts velünk a következő Eredeten,

és éljük át közösen az élményt:
https://bit.ly/kosart-jegyek

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük