fbpx

Amit minden magyarnak tudnia kellene

2023. december 23.
Ruben
előadás | Eredet | tanulság | történet
Eredet

Olyan kulturális örökség birtokában vagyunk, amiről szinte senki sem tud, pedig ha megfelelően alkalmaznánk, hatalmas előnyökhöz juttathatna bennünket másokkal szemben. Ez a hagyaték pedig nem más, mint amit Hunor és Magor története üzen nekünk több ezer év távlatából.

Az Eredet-sztori

Azt mindenki tudja, hogy a legenda szerint Hunor a hun, Magor pedig a magyar nép őse, akik a Csodaszarvast üldözve találtak új otthonukra Meotisz ingoványaiban. Ezt a sztorit dolgoztuk fel egyébként Eredet c. néptánc show-nkban is, ahol Hunor – aki egy mai figura – társa nem a mondabeli Magor lett, hanem egy Táltos, akinek révén Hunornak lehetősége adódik olyan hiedelemalakokkal találkozni, mint a Vadleány, a Lidérc vagy az Ördög. Ám ezek a lények az életére törnek, sőt, Hunort és a Táltost is egymás ellen fordítják, s végül Hunor majdnem megöli a Táltost. Ekkor azonban ráeszmél ennek abszurditására, megkegyelmez a Táltosnak, akivel összefogva legyőzik a gonosz erőket, és csak így érdemelhetik ki azt, hogy találkozhassanak a Csodaszarvassal.

De mi különböztet meg minket?

Noha sok ehhez hasonló legendát ismerünk (amikor is egy népcsoport egy testvérpártól eredezteti magát, pl. Romulus és Remus), az Eredet történetében és az eredettörténetünkben 😜 is van egy közös vonás, ami megkülönböztet bennünket a többi néptől. Ez a közös pont pedig éppen az, amitől manapság sajnos egyre távolabb kerülünk:

az összefogás – egymás segítése mindenféle rivalizáció nélkül.

Hiszen Hunor és Magor története erről szól: ők nem Káin és Ábel, nem Romulus és Remus, ahol az egyik fél a másik életére tör. Mi nem ezt kaptuk hagyatékul. Hunor és Magor kölcsönösen segítik egymást, és együtt érik el céljaikat. Magyarként nagyon fontos lenne hát, hogy elsajátítsuk ezt a minőséget. Ez a mi excaliburunk, és a Kósarttal éppen azért alkottuk meg Eredet c. produkciónkat, hogy minél többen élhessétek át az összefogás erejét. Következő alkalommal 2024. február 24-én lesz rá lehetőség Budapesten a Kőrösi Kulturális Központban. Jegyek még kaphatók 😉

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük